Rock en metal lessen in Den haag
Den Haag

Veel gestelde vragen

- klik op de vraag om naar het antwoord te gaan. Hierna klikt u weer op de vraag (link) boven het antwoord om weer omhoog te schieten. download de gitaar kopen checklist

-Corona (Covid19)?
-Moet ik zelf een gitaar kopen of kan ik er bij jou één huren of gebruiken?
-Moet ik beginnen op een elektrische of akoestische gitaar?
-kan ik beter een goedkope of een dure gitaar aanschaffen?
-Wat kost een goede gitaar en wat zijn de verschillen?
-Waar moet ik op letten als ik een gitaar ga kopen?
-Kan jij mij helpen met het uitzoeken van een gitaar via een aankoopkeuring?
-Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen gitaarles krijgen?
-Ik heb geen enkele ervaring. Is dit een probleem?
-Hoe vaak moet ik les nemen?
-Hoe lang duurt het voordat ik gitaar kan spelen?
-Geef je ook proeflessen?
-Ik ben linkshandig, wat voor gitaar moet ik kopen?
-Ik kan niet altijd op dezelfde dag en tijd, kan ik toch bij jou terecht voor lessen?
-Waar geef je de lessen?
-Geef je ook groepslessen?
-Kan ik samen met mijn kind lessen volgen?
-Kan ik de lessen van mijn kind bijwonen zonder zelf mee te doen?
-Geef je ook lessen aan huis?
-Wat wordt er behandeld tijdens de lessen?
-Muziektheorie, noten lezen?
-Wat kost het en welke lesvormen zijn er?
-Lesvoorwaarden.
-Mijn vraag staat er niet bij.

Covid-19 (corona), geef je nog steeds lessen?

Ik houd mijzelf en anderen aan de richtlijnen van het RIVM.

Moet ik zelf een gitaar kopen of kan ik er bij jou één huren of gebruiken?

Als je beslist om les te gaan nemen moet je zelf een gitaar meenemen. In nood kan je natuurlijk wel even een gitaar van mij gebruiken.

Moet ik beginnen op een elektrische of akoestische gitaar?

De geleerden zijn het hier nog niet over eens! Persoonlijk vind ik, ondanks het feit dat beide instrumenten 6 snaren hebben, het hier gaat over 2 verschillende instrumenten met aparte sound en speeleigenschappen. Voor de beginner neig ik naar een akoestische klassieke gitaar met nylon snaren. De werkelijke keuze hangt af van meerdere factoren waar ik geen inzicht in heb totdat ik iets meer over jou te weten kom.

Ik adviseer je graag persoonlijk bij deze beslissing.

kan ik beter een goedkope of een dure gitaar aanschaffen?

Duur hoeft niet altijd beter te zijn. Toch speelt een duur instrument vaak prettiger. Alles gaat net wat makkelijker en klinkt daardoor ook beter. Hierdoor pak je de gitaar vaker en dit is nu net wat nodig is om verder te komen. Het oude fiets principe gaat hierom voor instrumenten minder op.

Er is natuurlijk een verschil tussen wat wenselijk en mogelijk is. In principe spelen bijna alle gitaren in de eerst 3 posities (eerst 3 vakjes) goed genoeg om de beginselen van het gitaarspelen onder de knie te krijgen. Als je twijfelt of je het wel leuk genoeg vind kan het slim zijn een goedkopere beginners gitaar te kopen.

Wat kost een goede gitaar en wat zijn de verschillen?

Kort door de bocht zijn gitaren in te delen in vier prijs categorieën.

- Tot 100 euro = Instap of beginners gitaren.
- 100 - 500 euro = Onderklasse.
- Van 500 – 1500 euro = middenklasse.
- Vanaf 1500 = bovenklasse.

Kwaliteit verschil zit in gebruikte houtsoorten, constructie, hardware en afwerking. Een grote merknaam zegt niet altijd alles. Soms kan je beter een duur B merk kopen dan een goedkoop A merk. De verschillen tussen een gitaar van 100 of 150 euro zijn m.i. verwaarloosbaar klein. Als je voelbaar groter wilt moet je vaak wat meer gaan uitgeven. Denk ook eens na over tweedehands. Met wat kennis en speurwerk kun je hier met hetzelfde budget een klasse hoger uitkomen.

Waar moet ik op letten als ik een gitaar ga kopen?

Regel 1 : koop nooit een gitaar zonder er op gespeeld te hebben.
Regel 2 : zoek iemand met ervaring die je kan adviseren en helpen uitkiezen.

Hieronder kun je een gitaar koop checklist downloaden.

De gitaarles Den Haag - gitaar kopen checklist (PDF)
De gitaarles Den Haag - gitaar kopen checklist (DOC)

In de lijst staan wat globale tips waar je op zou moet letten bij het uitzoeken en aankopen van een nieuwe of gebruikte gitaar.

-Kan jij mij helpen met het uitzoeken van een gitaar via een aankoopkeuring?

Ja dat kan, voor mijn leerlingen doe ik dit gratis maar ook als je hier geen lessen volgt kan ik je helpen met het controleren en uitzoeken van een gitaar.

Let op! Dit is geen diepteonderzoek maar sluit wel veel voorkomende ellende uit. Dit kan handig zijn wanneer je één of meerdere nieuwe gitaren besteld via een internetshop en binnen de bedenktijd periode de mening wilt horen van een onafhankelijk persoon met ervaring.

Ik help je dan bij het uitzoeken van de gitaar die het beste bij jou past. Voor een check kom je bij mij langs, hiervoor maken we samen een afspraak.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen gitaarles krijgen?

Veel muziekscholen hanteren de ondergrens van 9 jaar voor jonge kinderen. Mijn persoonlijke ervaringen met kinderen jonger zijn dan 9 jaar zijn zeer wisselend.
In principe hanteer ik zelf ook de grens van 9 jaar. Afhankelijk van de fysieke en mentale ontwikkeling van het kind zijn uitzonderingen mogelijk. Een proefles zal moeten uitwijzen of het kind er werkelijk aan toe is.

Ik heb geen enkele ervaring. Is dit een probleem?

Nee, dat is geen enkel probleem!
Merkwaardig genoeg krijg ik regelmatig deze vraag.
Je zoekt immers niet voor niets een leraar. Iedereen moet een keer ergens beginnen als hij of zij iets leert.

Hoe vaak moet ik les nemen?

Voor iemand die net begint is het gebruikelijk om te beginnen met wekelijkse gitaarlessen van 30 minuten. Langer en/of vaker heeft dan nog geen zin. Te veel informatie kan zelfs averechts werken.

Iemand die al wat ervaring heeft stelt vaak meer gerichte vragen en kan meer informatie beter plaatsen zonder in de war te raken. Voor deze mensen kan het nuttig zijn om voor 45 minuten of alternatieve lesvorm te kiezen.

Hoe lang duurt het voor ik gitaar kan spelen?


Dit hangt af van zeer veel factoren. Bijvoorbeeld aanleg. De tijd die iemand kan en/of wil investeren. Maar ook de verwachting en het doel van een leerling speelt een belangrijke rol. Want waar het voor de één goed genoeg is, begint het net voor de ander. Je kunt er een levenswerk van maken maar ook leuke hobby met als doel het spelen van muziek die jij leuk vind zonder enige beroeps ambitie.

Aangezien ik nu niet weet wie jij bent, en wat je zoekt, is het voor mij erg moeilijk een standaard antwoord te geven op deze vraag.

Wel kan ik zeggen dat het verkrijgen van een degelijke techniek in combinatie met ontwikkeling van muzikaliteit langer duurt dan de 3 maanden die ze wel eens beloven via advertenties op het internet. Ook wanneer je gewoon simpele liedjes wilt spelen.

Geef je ook proeflessen?

De eerste (gratis) les is meestal een kennismaking en minder een speelles. Het is moeilijk, zeker voor een beginner, om binnen één les te bepalen of gitaarspelen wel leuk is. Ik ga ervan uit dat je het graag wilt leren.

Met dit in gedachte steek ik meer tijd in een gesprek over interesse en achtergrond. Zo kan ik beter adviseren over hoe we de lessen kunnen gaan invullen. Als ik geen goed beeld van iemand krijg, bijvoorbeeld over het huidige speelniveau, doe ik een snelle technische check om te kijken waar iemand staat. Als alles goed gaat en leuk is, en jij na deze les zelf aangeeft te willen blijven, zoeken we samen naar de beste lesvorm en reserveer ik een plek voor je.

Geef je ook lessen aan huis?

Ik geef lessen op andere locaties als ik hier ruimte voor heb naast de lessen op mijn eigen locatie. zie de Cursus pagina voor meer informatie.

Ik ben linkshandig, wat voor gitaar moet ik nu kopen?

Voor we beginnen doe ik meestal even een klein testje om te kijken hoe linkshandig je werkelijk bent. Maar hetgeen dat de werkelijke doorslag zou moeten geven is je eigen gevoel. Dan zit er maar één ding op, en dat is een gitaarwinkel binnen stappen waar ze links en rechtshandige gitaren hebben hangen en kiezen wat het beste voor jou aanvoelt.

Het is dan wel handig om even iemand mee te nemen die al wat speelervaring heeft en weet waar hij bij jou naar moet kijken als je de gitaar in je handen hebt.

Als na het uitproberen het jou om het even is, toch maar even een kleine tip.
Ik zelf ben volkomen linkshandig maar speel op een normale (rechtshandige) gitaar. Hierdoor kan bijna overal waar een gitaar staat gewoon lekker gaan spelen.
Dit komt omdat het overgrote deel van de verkochte gitaren rechtshandig zijn.

Ik kan niet altijd op dezelfde dag en tijd, kan ik toch bij jou terecht voor lessen?

In principe wel maar vaste leerlingen gaan altijd voor. Hierdoor kan ik je niet garanderen dat er altijd plek voor je zal zijn. Het is een kwestie van agenda's trekken en kijken of er ruimte is.

Waar geef je de lessen?

Ik geef lessen bij mij thuis in Den Haag. in Houtwijk op de Doctor J. Presserstraat 185
2552 LT, Den Haag

Geef je ook Groepslessen?

Ja, Ik werk met kleine groepjes van maximaal 3 personen. Deze lessen zijn relatief goedkoper dan de privélessen. Voor een groepsles moeten niveau en muzikale interesse van de deelnemers enigszins gelijk zijn. Lessen voor Ooievaarspashouders zijn altijd groepslessen. Dit is een voorwaarde van de Ooievaarspas. Verder geef ik groeplessen aan huis op andere locaties zie de Cursus pagina.

Kan ik samen met mijn kind lessen volgen?

Ja, ook ouder en kind zijn welkom. Voor jongere kinderen kan dit soms zeer motiverend werken. De aandacht tijdens de lessen gaat in principe zoveel mogelijk uit naar het lerende kind.

Kan ik de lessen van mijn kind bijwonen zonder zelf mee te doen?

Dat kan zeker. De ouder kan ook wachten in de wachtruimte, of het kind later ophalen als de les klaar is.

Voor kinderen jonger dan 9 jaar is het wenselijk dat er een ouder bij de les aanwezig is i.v.m. het reproduceren van de lesstof wanneer men weer thuis is.

Wat wordt er behandeld tijdens de lessen?

Dit varieert enorm en is afhankelijk van het niveau en muzikale interesse van de leerling. En afhankelijk van wat de leerling in mijn visie werkelijk nodig heeft om verder te komen. Mijn leerlingen hebben veel inspraak want het moet leuk blijven maar... wel reëel!!! Reëel in de zin dat de lessen wel gericht blijven op het maken van vorderingen. Daarvoor zit je immers op les.

Voorbeelden van wat er in verloop van tijd zal, of kan worden behandeld.

-Het leren en spelen van akkoorden en toonladders.
-Ritmische training.
-Het leren spelen van liedjes en wijsjes van anderen.
-Leren luisteren en analyseren.
-Het leren samenspelen en meespelen met bestaande muziek
-Improviseren.
-Eigen nummers schrijven.
-Basis en geavanceerde solotechnieken, o.a. sweeping, tapping, en stringskipping.
-Het leren omgaan, en spelen met je eigen sound.
-Uitvoering, frasering en articulatie, zaken als vibrato, bending, timing en dynamiek.
-Leren werken met muziekprogramma's (voor de geïnteresseerden).
-Basistheorie, notenschrift.

Muziektheorie, noten lezen?

De meeste mensen willen gewoon lekker gitaar gaan spelen zonder te veel gedoe. In principe is dit ook wat we gaan doen. Gaandeweg geef ik basistheorie mee, maar het accent ligt op het gitaarspelen zelf.

Voor mensen met weinig muzikale ervaring of bij wie de muzikale voorkeur of instrument keuze nog niet vast staat, kan het soms toch handig zijn noten te leren lezen.

Het beheersen van het notenschrift is geen voorwaarde om gitaar te leren spelen. Er zijn veel beroemde muzikanten die niet kunnen noten lezen en weinig van de muziektheorie weten. Bovendien zijn er meer manieren om muziek te kunnen lezen. Bijvoorbeeld het tabulatuurschrift of de akkoordendiagrammen welke ook voor de leek goed te begrijpen zijn.

Er zijn momenteel zeer goede lesboeken die inspringen op de leerling die geen noten wil of kan leren lezen en toch zeer methodisch werken.

Wat kosten het en welke lesvormen zijn er?

Kijk hiervoor even bij het prijzen gedeelte van deze website, hier vind je een compleet overzicht van de verschillende lesvormen en prijzen. In dit gedeelte heb ik ook de voorwaarden opgenomen. Lees deze even goed door dan weet je waar je aan toe bent.


Lesvoorwaarden?

Ik heb een aantal voorwaarden waarmee men akkoord dient te gaan voordat de lessen starten. Deze voorwaarden geven duidelijkheid voor beide partijen. Lees deze even door voor je besluit lessen te willen komen volgen. klik op het blauwe woord voorwaarden om de pagina te bezoeken.

Voor andere vragen kunt u mij bereiken via e-mail op

Jlvermeulen@casema.nl

Of via telefoonnummer 06-43437140